PALMESØNDAG-innlevelse, LITURGISK LEK og EKTE glede

Tekstlesningene fra Det gamle testamenter, brevene og evangeliene er de sentrale deler av troen. De skal kommuniseres, leves og dramatiseres når vi er samlet til gudstjeneste. Egeria, en kristen kvinne som var på pilgrimsreise til Jerusalem fikk oppleve hvordan dette skjedde på palmesøndag. Det var som en liturgisk lek og feiringen var omgitt av ekte glede. Slik kan vi også feire våre gudstjenester livsnært og ekte. Les hennes beretning her:

Palmesøndag slik pilegrimen Egeria beskriver i Jerusalem på 300 tallet

«Like før den ellevte time leses det stykket i evangeliet hvor barn med grener og palmeblader springer Herren i møte og roper: ‘Velsignet være han som kommer i Herrens navn!’ Straks reiser biskopen seg sammen med hele folket, og alle går til fots ned fra Oljeberget.
Menneskemengden går foran biskopen og synger hymner og antifoner, og det svares alltid med: ‘Velsignet være han som kommer i Herrens navn!’ Alle de små barna på stedet, ja, selv de som er så små at de ikke kan gå, men må bæres på skuldrene, alle holder grener i hendene, noen palmegrener, andre olivengrener; og slik blir biskopen ledsaget på samme måte som Herren på denne dag.
Fra toppen av berget ned til byen og tvers gjennom den til Anastasis går alle til fots, selv kvinner og rangspersoner; alle ledsager biskopen mens de synger svarene. De går ganske langsomt for at ingen skal bli trette, og det er først i kveldingen de kommer frem til Anastasis. Selv om det er sent, feires likevel lucernare [kveldsmesse med tente lys] der. Det blir holdt bønn ved Korset og så går alle hver til sitt.»

Fra «Egerias reise til Det hellige land», oversatt av Else Schjøth. H. Aschehoug & Co. i samarbeid med Thorleif Dahls kulturbibliotek og Det norske akademi for sprog og litteratur, Oslo 1991.

Sadao Watanabe  Født 7.july 1913 – død 8.januar 1996. Han ble født og vokste opp i Tokyo og var en japansk kunstner. Watanabe er mest kjent for ta bibelske motiver å plassere dem inn i folkelig japansk kultur.

Christopher Gosey
Etiopisk ikonmaler
Les mer om han her

Ortodoks Palmesøndag ikon

Nederland, av Kees de Kort
Mange husker nok hans bibelhistorie bøker. Se HER

Carme Céline Vendrell, USA

Jesus Mafa, fra Kamerun

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s