Pinse og misjon!

Ved inngangen til Pinsen 2020 står vi overfor en utfordring: Hvordan kan vi vise at en norsk lokalmenighet står i en global sammenheng? Aksjonen «Sammen som kirke i hele verden» vil være med å åpne en slik dør. Ikke for å gi hverandre enda en oppgave, men for å vise at Den Hellige Ånds gjerning er misjon.

Dette har jeg skrevet litt om i boka: «Misjonerende menighet – Lokal menighetsutvikling i en global kirke» I år blir dette en pinsehilsen til de menighetene som er gått inn i aksjonen.

Apostlenes gjerninger begynner ikke med en henvisning til misjonsbefalingen: – Hør her, Jesus har jo sagt det, nå må vi følge opp!
Nei, den begynner med et løfte om kraft. «Dere skal få kraft når Den Hellige Ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og like til jordens ender» (Apg.1,8)

Konklusjonen er klar: Den Hellige Ånd blir ifølge den første menighet gitt som misjonens Ånd. Den indre motivasjonen til misjon kom ikke som en oppfyllelse av en forpliktelse, men snarere som en guddommelig inngripen på tross av og i motsetning til hva de første kristne opplevde som sitt oppdrag.

Misjonsbefalingen henter sin mening og kraft helt og fullt fra pinsedagshendelsen. Her kommer det tydelig til uttrykk at motivasjonsstoffet i Bibelen er mye mer omfattende enn misjonsbefalingen alene.

Misjonsbefalingen uten Den Hellige Ånds utrustning of kraft kan bli lovisk. På samme måte kan åndelighet uten misjonsbefalingen komme til å miste sitt mandat og sin retning. Ånden gjør sitt arbeid og gir kirken utrustning til misjonsoppdraget. Misjonsbefalingen og Åndens gjerning har begge sin plass og betydning i motivasjonen for misjon og misjonsforkynnelsen.

Én kommentar

  1. Når du først kommer inn på Apostelgjerningene, har «åndsdåp-opplevelser» noe å si oss i dag?

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s