Kristi Himmelfart

På Kristi himmelfarts dag, 40 dager etter påske og ti dager før pinse, krones Jesus som konge i det han tar avskjed med sine disipler på Oljeberget. Han går til Faderen for oss. Hvilken betydning har denne dagen for vår tro i dag?

La oss først se hva trosbekjennelsen og luthers katekisme sier om betydningen av denne dagen.

fór opp til himmelen, sitter ved Guds, den allmektige Faders høyre hånd,

Den apostoliske trosbekjennelsen

Alt dette har Han gjort for at Han kunne bli min Herre. … og til sist har Han fart til himmelen og tatt herredømmet ved Faderens høyre hånd. Djevelen og all makt må da være Ham underdanig og ligge under Hans føtter,

Fra Luthers store katekisme

Kristus vår konge

På Kristi himmelfarts dag feirer vi at Jesus som kronen på verket, går til Gud og setter seg ved Gud Faders høyre hånd. Jesus er konge og han går tilbake til sin Far. Han er vår konge som både er opphøyd og nær på samme tid. Han er sann Gud og sant menneske. Han er broen til Gud.

Kristus vår bror

At Jesus går hjem til sin far betyr at i himmelen er det en som har første hånds kjennskap til det å være menneske. Som kjenner til fristelsen og lidelsen, og som ber for oss og som i sitt navn forstår og tolker våre ofte så ufullkomne liv og bønner.

Siden vi har en stor øversteprest som har gått inn gjennom himlene, Jesus, Guds Sønn, så la oss holde fast ved bekjennelsen! 15 For vi har ikke en øversteprest som ikke kan lide med oss i vår svakhet, men en som er prøvet i alt på samme måte som vi, men uten synd. 

Hebreerne 4,14-15

Kristus vårt liv

Er dere da reist opp med Kristus, så søk det som er der oppe, hvor Kristus sitter ved Guds høyre hånd.  2 La sinnet være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden.  3 Dere er jo døde, og deres liv er skjult med Kristus i Gud.  4 Men når Kristus, deres liv, åpenbarer seg, da skal også dere bli åpenbart i herlighet sammen med ham.

Kolosserne 3,1-3

Derfor oppfordres vi på denne dagen til å ha oppmerksomheten rettet mot det faktum at Hans vei skal bli vår. Her lever vi i dåpens like-dannelse med hans verk, i vår egen død og oppstandelse. Slik at vi kan leve vårt nye liv i tillit og trygghet, samme hvordan vår livssituasjon er. Med løfte og lengselen rettet mot å få se han ved Gud Faders høyre hånd. For en dag!

Kristi himmelfartsdag peker til sist frem mot pinsedag. Den dagen da Den Hellige Ånd kom med kraft til sin kirke. Slik at Kristus kan bo i oss og virke gjennom oss ved Den Hellige Ånd. Her lever vi nå med kildene tilgjengelige.

Kirkefedrene så Kristi himmelfart som å løfte opp Jesu menneskelige natur til Guds trone. Det evige Ordet ble forent til en perfekt menneskelig natur i Jesus. Fordi Jesus fikk del i vår menneskelige natur (uten synd) og fordi vi gjennom troen er forent med Jesus, blir vår menneskelige, og forløste natur, forent med Jesus og på denne måten løftet til Guds trone. . . . 

Når vi søker vår menighets- og personlig spiritualitet, vil vi gjøre vel i å rette oppmerksomhet mot han som for opp til himmelen. Jesus som evig går i forbønn for oss og alltid er med oss ​​gjennom kirken og tegnene på vår identitet med ham (vann) og hans kontinuerlige næring (brød og vin). 

Robert Webber, Ancient-Future Time: Forming Spirituality through the Christian Year (Grand Rapids: Baker Books, 2004), 159, 161.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s